met slechts 12 dagen te gaan tot de 2014 Daytona 500 op FOX, is het tijd om een kijkje te nemen op de No.12 door de geschiedenis van de NASCAR Sprint Cup Series.het was slechts zes jaar geleden – 2008 om precies te zijn – dat Penske Racing ‘ S Ryan Newman Reed wat hij noemde “a push from heaven” van teamgenoot Kurt Busch om de Daytona 500 te winnen in de Nr. 12 Penske Racing Dodge Charger. Interessant, dat was ook de laatste keer dat de No. 12 is geweest in Victory Lane in een NASCAR Sprint Cup race.

Het nr., 12 was ook aan de kant van Stavola Brothers-eigendom Buick toen Bobby Allison won de Daytona 500, ongeveer 20 jaar voor Newman deed. Allison won die Daytona 500 in ’88 voor son Davey, in Bobby’ s eindoverwinning voor een ongeluk dat later dat jaar eindigde op de Pocono Raceway.in totaal heeft de No.12 56 Sprint Cup-races gewonnen, met Allison 25 overwinningen en Newman 13 meer.de andere 18 overwinningen zijn verdeeld over een eclectische groep coureurs: Ralph Moody, de helft van het beroemde Holman & Moody Ford team, won vijf races in de No., 12, terwijl twee-time kampioen Joe Weatherly, Neil Bonnett en Jeremy Mayfield elk triomfeerde drie keer in de No.12. LeeRoy Yarbrough won twee keer, terwijl Paul Goldsmith en Marvin Porter elk een enkele race wonnen.het was Moody die voor het eerst de nummer 12 plaatste in Victory Lane op 10 juni 1956, toen hij met een Depaolo Engineering Ford naar de overwinning reed in een 167-ronde race op de Memphis-Arkansas Speedway.

en nu voor de bar bet vraag van vandaag: Wie was de eerste coureur die de nummer 12 racete in de NASCAR top division?,het juiste antwoord is Woodie Wilson, die op 10 juli 1949 als 17e eindigde op de old Daytona Beach & Road Course, tijdens de tweede race van het eerste seizoen van de old NASCAR Strictly Stock Series, die evolueerde naar wat we vandaag de dag kennen als de Sprint Cup Series.

al met al hebben 112 coureurs meegedaan achter het stuur van de nummer 12 in de NASCAR ‘ s top division. Verwacht dat jonge Ryan Blaney later dit jaar 113 wordt.